W klasach I-III Szkoły Podstawowej nr 9 w Będzinie realizowany jest program o nazwie „Szkoła na widelcu”. W klasie III b zostały zrealizowane scenariusze zajęć:
-Dlaczego jedzenie jest ważne?
-Skąd się bierze jedzenie?
-Dlaczego warto umieć gotować, czyli przygoda w kuchni.
-O smaku, ziołach i… uważnym jedzeniu.
– Cztery pory roku na talerzu, czyli o sezonowości w kuchni.
Uczniowie bardzo zaangażowali się w realizację projektu.
Te zajęcia przyczyniają się do tego, aby uczniowie lepiej się odżywiali, a przede wszystkim mądrzej i zdrowiej żyli. Dzieci z wychowawcą dążą do wzbudzenia pozytywnego nastawienia do dobrego jedzenia. Klasa wspólnie z wychowawcą stworzyła swoją własną książkę kucharską. Uczniowie chętnie podeszli do tego zadania i dzięki ich wspólnym wysiłkom powstała Książka Kucharska klasy III b.